Wij geven hulp aan gehandicapten in Roemenië. De leef en woonomstandigheden zijn daar totaal onvoldoende.

Woonhuizen voor gehandicapten in Carpenisu

Woonhuizen voor gehandicapten in Carpenisu

Voor ons in Nederland is het normaal om een eigen huis te hebben, of een mooi appartement. Studenten nemen nog genoegen met een kamer, maar iedereen heeft recht op privacy. Hoe gewoon is dit?

Komen we in een verpleeghuis, dan zien we duidelijker de waarde daarvan, omdat het lastig is om een eigen ruimte en privacy te krijgen.

Voor de Roemeense gehandicapten is dat nog een verre droom. In de provincie Giurgiu hebben de instellingen volle slaapzalen, met een benauwde urinelucht. Buiten is een kaal terrein met een hek erom heen. Geen comfort of gezelligheid. Alleen een bed, om ook de dag door te brengen en net genoeg eten.

Door een gift van De WesterCirkel konden ze een schuur verbouwen tot activiteitenzaaltje. De slaapzalen kregen nieuwe afneembare matrassen, die geen urine vasthouden. Maar ondanks dat blijft het een uitzichtloze onmenselijke situatie.

Daarom zijn wij ons gaan inspannen om een dubbel woonhuis te realiseren voor deze volwassen gehandicapten in het dorp Carpenisu. Dit als pilot, om te laten zien, hoe het ook mogelijk is.

Het plan omhelst 2 geschakelde woonhuizen voor elk 6 bewoners en begeleiding. De gemeente Carpenisu stelde de grond gratis beschikbaar, waarna De WesterCirkel de huizen ontwierp en bouwde. Vervolgens is het nu aan ons, om het team van medewerkers samen te stellen.

Wilt u helpen door een steentje bij te dragen in de kosten?