De WesterCirkel was vanaf 1994 opgericht als een werkgroep voor ontwikkelingshulp. De leden werkten destijds allen bij Het Westerhonk van `s Heeren Loo in Monster, gemeente Westland, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking.

In 2009 is de Stichting De WesterCirkel opgericht door Nico Kramer, Ton Molenaar en Elena Constantin. Sinds 1 januari 2010 heeft Stichting De WesterCirkel bij de belastingdienst de status van ANBI.

De Stichting De WesterCirkel heeft tot taak kennis over te brengen naar Roemenië, waar de gehandicapten nog niet meetellen in de samenleving. Als eerste is vanaf 1994 tot 1999 een tehuis gesteund met noodhulp in Soperlita in de provincie Olt. Vervolgens is 8 jaar steun gegeven aan een tehuis in Bolintin Vale, in de provincie Giurgiu. Momenteel wordt het ontmantelen van de instellingen in de provincie Giurgiu door ons gesteund, met het bouwen van woningen voor kleinere groepen. En natuurlijk daarnaast het opleiden van de teamleden.

Samen met enkele Roemeense partners is ook een Roemeense NGO opgericht, die de woningen beheert en als werkgever dient voor het personeel: De WesterCirkel-Romania.

Enkele keren per jaar reizen leden op eigen kosten naar Roemenië, om het project te begeleiden en de contacten met de overheden, de Roemeense stichting en het eigen team te onderhouden.