Wij geven hulp aan gehandicapten in Roemenië. De leef en woonomstandigheden zijn daar totaal onvoldoende.

Toevluchtsoord voor Oekraïners

Toevluchtsoord voor Oekraïners

Al 20 jaar ben ik betrokken bij hulp voor gehandicapten in Roemenië. Inmiddels is een eigen tehuis gereed gekomen met 14 slaapkamers voor volwassen gehandicapten, welke nog niet is bewoond.
In dit tehuis in Cărpenişu zijn sinds weken meerdere vluchtelingen opgevangen, waarvan de meesten later weer doorgingen naar appartementen. In maart zijn Marja en ik samen naar het tehuis gegaan voor inspectie en overleg. 2 plaatselijke dames zijn in dienst gekomen voor de schoonmaak en het dagelijks bereiden van een warme maaltijd.

Hartverwarmend, hoe de lokale bevolking van alles komt brengen. De een komt met eieren en de ander met zonnebloemolie. Heel het dorp leeft mee en het lege Holland Huis dat klaar stond voor bewoners wordt ineens een vol Dorpshuis met Oekraïners.
De vluchtelingen die wij ontmoet hebben, waren allen hoog opgeleid en spraken redelijk engels. De hele dag waren ze aan het werk met hun laptop ingelogd.
We bezochten een familie die was doorgestroomd naar een appartement in Boekarest. Dat was geen vooruitgang, maar was zo door hun bedrijf voor hun besproken. Het riool gaf de volgende dag al problemen.

De meeste mensen kwamen uit Odessa, waar nog niet veel was gevochten. Wel lagen de oorlogsschepen paraat voor de beschietingen. En dat met de hele situatie gaf veel angst. De mannen moesten achterblijven in Oekraïne en veel ouderen wilden niet mee. Dagelijks was er daarom contact met het thuisfront en de stemming onder de vluchtelingen was zeer bedrukt. Worden ook wij plat gebombardeerd? En hoelang gaat dit duren?

In de woning trokken ze zich veel terug en waren ook niet gewoon om gezamenlijk aan tafel te eten, net zoals in een studentenhuis. Maar de eerste dag haalde Marja iedereen bij elkaar voor een gezamelijke maaltijd, waardoor we konden bidden met elkaar. Het ijs was gebroken en een enkele wilde meer delen van de zorgen en het verdriet. Heer wij bidden U: geef Vrede!

Ton Molenaar, Schipluiden
www.dewestercirkel.nl (ANBI)
NL80 INGB 0004 6009 39