Wij geven hulp aan gehandicapten in Roemenië. De leef en woonomstandigheden zijn daar totaal onvoldoende.

ACCREDITATIE EN LICENTIE

ACCREDITATIE EN LICENTIE

Officieel werd door de communistische regering verklaard, dat het Roemeense volk een sterk volk was en dat gehandicapten niet voorkwamen in Roemenië.

Na de val van het communisme in 1989 werd door filmploegen zeer schrijnende beelden naar buiten gebracht, hoe de gehandicapten schaars gekleed leefden tussen de ratten.

In 1994 werd De WesterCirkel opgericht om vanuit Het Westerhonk in Monster iets te doen voor de gehandicapten in Roemenië. De eerste hulp betrof voedsel en kleding. Later werden de instellingen meer begeleid in de omgang met cliënten en kwamen er meerdere transporten met meubilair, bedden, kleding, etc.

Bolintin Vale 2005

Helaas bracht dit nog geen verbetering in de situatie van de gehandicapten. Hoewel het communisme officeel was afgeschaft, waren de politici dezelfde gebleven. Wat wij brachten was weer snel verdwenen of werd niet onderhouden. Het was dus nodig om zelf zeggenschap te krijgen over het personeel en de voorzieningen als we iets wilden verbeteren. Door alles in eigen hand te houden zouden we een pilot kunnen neerzetten, om te laten zien hoe het anders kan, Maar daarbij horen wel financiële risico`s.

De enige oplossing die wij in 2007 nog zagen was een eigen gebouw met een eigen team.

We zijn inmiddels in het voorjaar 2019 en het is ons 25 jarig jubileum. En nu is het dan zover: het dubbele woonhuis voor 2 groepen gehandicapten is gereed!

Een lange weg met bouwers en instanties is toch goed doorlopen, waarbij veel geduld nodig was.

Wat er nu rest is ten eerste de accreditatie en vervolgens een licentie.  Dus toestemming van de overheid om gehandicapten te mogen huisvesten. Maar om dit te verkrijgen moet eerst alles in orde zijn. Het pand is nu gereed, inclusief sanitair, keukeninrichting, meubilair, verwarming, hydrofoorinstallatie, etc

Vervolgens moet een geschoold team aangesteld worden om de gehandicapten te begeleiden. Er is veel werkeloosheid in het dorp. Natuurlijk wil het team graag beginnen, maar dan moeten we wel elke maand de salarissen gaan betalen, terwijl de vergunningen nog niet binnen zijn.

De bureaucratie in Roemenië heeft net als wij veel geduld.

Zou het dit jaar lukken om toestemming te krijgen voor huisvesting van de gehandicapten?

Never give up!

Presis

Reacties zijn gesloten.