Woonhuizen voor gehandicapten in Carpenisu

Informatie

Het lijkt zo normaal, dat we in Nederland in een eigen huis wonen. Maar komen we in een verpleeghuis, dan zien we duidelijker de waarde daarvan. Gelukkig gaan steeds meer verpleeghuizen investeren in een eigen kamer met meer privacy. Voor de Roemeense gehandicapten uit Carpenisu is dat nog een verre droom. Hun instelling met 120 bewoners heeft volle slaapzalen, met een benauwde urinelucht. Buiten is een kaal terrein met een hek erom heen. Geen comfort of gezelligheid. Alleen een bed, om ook de dag door te brengen en net genoeg eten.

Door een gift van De WesterCirkel konden ze een schuur verbouwen tot activiteitenzaaltje. De slaapzalen kregen nieuwe afneembare matrassen, die geen urine vasthouden. Maar ondanks dat blijft het een uitzichtloze onmenselijke situatie. Samen met de provincie en het gemeentebestuur wil De WesterCirkel zich gaan inspannen om woonhuizen te realiseren voor deze volwassen gehandicapten in het dorp Carpenisu. Het eerste plan omhelst 2 geschakelde woonhuizen voor elk 6 bewoners en begeleiding. De gemeente Carpenisu stelt de grond gratis beschikbaar, waarna De WesterCirkel de huizen ontwerpt en bouwt. Vervolgens worden deze door de provincie ingericht en in gebruik genomen voor de gehandicapten.

Deze vorm van samenwerking is al eerder in Roemenië succesvol toegepast. Zo kunnen wij onze kennis daar direct inzetten, en de Roemenen houden hun eigen verantwoordelijkheid. Voorlopig blijft De WesterCirkel eigenaar van de woningen, maar een Roemeense stichting zou dit in de toekomst kunnen overnemen.

De Wilde Ganzen steunt ons bij dit eerste project, onder voorwaarde dat wij € 50.000,- bij elkaar krijgen. Daarna wordt het eenvoudiger om het Sociale Fonds van de Europesche Unie in te zetten voor de overige woningen. Zo wordt met een beperkte investering een hele kettingreactie op gang gebracht.

Wilt u helpen het eerste steentje bij te dragen?