Wat doet de WesterCirkel?

Wij geven hulp aan gehandicapten in RoemeniĆ«. De leef en woonomstandigheden zijn daar totaal onvoldoende. Lees verder »

Nieuws

Geplaatst op 22 maart 2019 - Categorie: Algemeen - 0 reactie(s)

Vanaf 1994 is De WesterCirkel betrokken bij instellingen voor gehandicapten in Roemenië. Dat was nog in de tijd van het communisme met Nicolai Ceausescu aan de macht. 

De nood onder de gehandicapten was hoog. Officieel werd door de regering verklaard, dat het Roemeense volk een sterk volk was en dat gehandicapten niet voorkwamen in Roemenië.

Na de val van het communisme in 1989 werd door filmploegen zeer schrijnende beelden naar buiten gebracht, hoe de gehanicapten leefden tussen de ratten.

De eerste hulp betrof voedsel en kleding. Later werden de instellingen meer begeleid in de omgang met cliënten en kwamen er meerdere transporten met meubilair, bedden, kleding, etc. 

Helaas bracht dit nog geen verbetering in de situatie van gehandicapten. Hoewel het communisme officeel was afgeschaft, waren de politici dezelfde gebleven. Wat wij brachten, was weer snel verdwenen of werd niet onderhouden. Het was dus nodig om zelf zeggenschap te krijgen over het personeel en de voorzieningen. Door alles in eigen hand te houden zouden we een pilot kunnen neerzetten, hoe het anders kan, maar lopen daarbij wel financiële risico.

De enige oplossing die wij in 2007 nog zagen was een eigen gebouw met een eigen team.

We zijn inmiddels in het voorjaar 2019 en ons 25 jarig jubileum. En nu is het dan zover: het dubbele woonhuis voor 2 groepen gehandicapten is gereed!

Een lange weg met bouwers en instanties is toch goed doorlopen, hoewel veel geduld nodig was.

Wat er nu rest is ten eerste de accreditatie.  Een toestemming van de overheid om gehandicapten te mogen huisvesten. Maar om dit te verkrijgen moet eerst alles in orde zijn. Hete pand is nu gereed, inclusief keukeninrichting, meubilair, verwarming, hydrofoor installatie, etc 

Vervolgens moet een geschoold team aangesteld wordenom de gehandicapten te begeleiden. Het team wil graag beginnen, maar dan moeten we wel elke maand de salarissen gaan betalen, terwijl de vergunningen nog niet binnen zijn. 

De bureaucratie in Roemenië heeft net als wij veel geduld. 

Zou het dit jaar lukken om toestemming te krijgen voor huisvesting van de gehandicapten?

Never give up! 

Lees nu verder

Recent nieuws